Postupy a sestupy z divize a krajů

02.04.2015 11:04

Zamyšlení nad možnými variantami sestupu (postupu).

Při tomto zamyšlení bych nejprve rád uvedl na pravou míru některé domněnky, které kolují v kuželkářských kuloárech severní Moravy.

Nechci se pouštět do nějakých spekulací, ale neodpustím si i některé vlastní, neoficiální tipy a náhledy na vývoj v soutěžích. 

V úvaze nad postupy a sestupy se nabízí hned několik otazníků, z nichž pouze na některé jsou již teď k dispozici alespoň částečné relevantní odpovědi.

1.) Kdo vyhraje SM divizi a půjde přímo do 3. ligy?

Podle mne jsou ve hře již pouze dva celky, a to Sedlnice a Odry, které se shodou okolností vzájemně utkají v nadcházejícím kole. Výhodu domácího prostředí budou mít Sedlnice, které také ještě definitivně nezavrhly možnost zájmu o postup. Naděje Minervy jsou myslím již pouze v teoretické rovině.

2.) Půjde někdo do baráže za sm divizi?

V případě nezájmu Sedlnic o postup, přecházelo by právo přímého postupu do ligy na celek Horní Benešov B. Baráž by potom mohl hrát oddíl, který se umístí nejhůře na 5. místě. V tomto okamžiku na této příčce figuruje Lipník, ale já osobně bych na konečné páté místo v divizi tipoval družstvo Jeseníku. A tam bych viděl i případného účastníka baráže.

3.) Kolik vlastně sestoupí družstev z divize?

Situace nabízí ještě několik možných variant, ale jako nejpravděpodobnější v tomto okamžiku vypadá následující scénář. Ze třetí ligy sestoupí do naší divize tři družstva (Michálkovice, SKK Ostrava z 3. KLM C a Přerov B z 3.KLM D). Další dva přibudou do divize z krajských přeborů (Dobroslavice a Břidličná). Nahoru jde automaticky jeden (Sedlnice, H. Benešov). V tom případě to znamená, že sestupuje celkem 5 družstev. V případě úspěchu (Jeseníku) v baráži by to mohla být družstva čtyři, ale to je zřejmě už ten nejnižší počet. To by se musel stát v ligách zázrak,…

A potom se jeví ještě jeden úplně „katastrofický“ scénář.

Z 2.KLM B sestoupí družstvo Horní Benešov A. Tím pádem ztratí Horní Benešov B zájem o postup (baráž), aby neměl v příští sezóně dvě družstva v jedné soutěži. Sedlnice také nepotvrdí zájem o postup a tak přímo postupovat nebude nikdo. (Podle soutěžního řádu může postupovat družstvo umístěné nejhůře na 4. místě). Na pátém místě skončí celek, který nebude mít zájem o baráž, nebo v baráži neuspěje. V takovém případě sestoupí z divize dokonce šest družstev. Na to snad ani nechci myslet, ale úplně nereálné to taky není.

4.) Kdo sestoupí z divize?

Tady je těch možností opravdu ještě velmi mnoho. Oficiálně tedy jenom rozdělení, kam by kdo sestupoval.  Když to vezmu od spodních příček divize. Přemyslovice=OL kraj, Minerva B=MS kraj. V případě Hranic bych to viděl podle vzdáleností k jednotlivým potenciálním soupeřům na zařazení do MS kraje. Olomouc, Prostějov=OL kraj, Krnov=MS kraj. Při těchto úvahách vycházím striktně z porovnání dojezdových vzdáleností v soutěžích. Ani ve třetí lize není respektováno nějaké regionální uspořádání. Proto třeba v severomoravské skupině C startují Č.Třebová a Rybník a naopak Přerov a Prostějov byli zařazeni do jihomoravské části. Ani v krajích není dodrženo rozdělení podle regionů a některé celky z Bruntálska startují v OL kraji (H.Benešov, Břidličná, Rýmařov).

A můj tip na sestupující?? Přemyslovice, Minerva B, Hranice, HKK  Olomouc C. A Prostějov B bude čekat na výsledek baráže. O „katastrofě“ raději mluvit nebudu.

5.) Kolik družstev sestoupí z jednotlivých skupin krajských přeborů?

Dá se říci, že z každé skupiny to budou minimálně dva celky. A dál je všechno závislé na tom, jak to dopadne jednak v divizi a jaký bude zájem o postupy z okresních přeborů. A v tom je letošní ročník také hodně specifický. Zatímco v minulých letech byl zájem o postup z okresů minimální až nulový. V tomto roce mám potvrzený zájem o postup již od tří družstev (Kuželky Horní Benešov, SKK Jeseník C, Spartak Přerov C) a další oddíl zatím není definitivně rozhodnutý (Sigma MŽ Olomouc). Pokud by tedy potvrdila SMŽ zájem, mělo by to dopad na OL kraj takový, že by z této skupiny mohlo sestoupit tři až pět posledních družstev. Záleží na sestupovém pořadí z divize. Z MS kraje je možný podle vývoje sestup dvou, maximálně tří celků.

Ale musím se přiznat, že už s ohledem na počet zájemců o postup z okresu mi v hlavě stále silněji vrtá možný návrat k variantě, která byla diskutována (tehdy neúspěšně) již na setkání zástupců oddílů v Olomouci v květnu 2014. Jeden z předložených návrhů předpokládal vytvoření tří skupin krajského přeboru po cca 10 účastnících rozdělených podle dojezdových vzdáleností. O postup do divize by se pak mohla mezi vítězi sehrát třeba kvalifikace. Při 10 účastnících by na to v termínovém kalendáři určitě prostor byl. Když dám dohromady současný počet celků v krajích a počty sestupujících a zájemců o postup, tak vychází cca 31-33 možných účastníků, ze kterých by se daly zmíněné tři skupiny poměrně snadno sestavit.

Na toto téma bych očekával nějakou vážnou diskusi klidně až po sezóně, při přípravě té další. Možná, že se názory oddílů trochu posunuly a tato úvaha bude mít šanci na úspěch.

Zatím přeji všem v posledních utkáních hodně štěstí.

A samozřejmě také pěkné Velikonoce.

 

 

V Olomouci 2. 4. 2015

 

Radek Malíšek