Doplněk k návrhu složení skupin

24.05.2015 17:39

Doplněk k návrhu složení soutěží.(Zvýšení počtu utkání při nižším počtu družstev ve skupinách).

Při úvahách o snížení počtu družstev již po loňské sezoně bylo konstatováno, že vzhledem k nabitému termínovému kalendáři je počet zápasů v sezoně 26 neúnosně velký.

Ideálním počtem je 22 až 24 utkání, kdy by měl být v termínech prostor i pro případné kvalifikace a baráže.

Jak by bylo možné zajistit takový počet utkání při jednotlivých variantách, se pokusím nastínit v následující úvaze:

Při variantě A v podstatě není co řešit, protože počty ve skupinách odpovídají ligovým soutěžím a každý bude v dlouhodobé části hrát celkem 22 zápasů.

Počet sestupujících z divize by byl samozřejmě závislý na počtu sestupujících z 3. ligy, což není jednoduché určit vzhledem k tomu, že neznáme složení jednotlivých skupin ligy.

V každém případě by měl vždy sestupovat poslední celek divize.

Počet postupujících z kraje může být pevný (vítězové skupin), nebo se může řešit i nějakou baráží (třeba turnaj 10. a 11. z divize společně s vítězi skupin o tři postupová místa).

 

Při variantě B je problémem s jedenáctičlennou skupinou KPI.  Družstva sice odehrají pouze 20 zápasů, ale budou na to potřebovat 22 kol. Tady se dá nadstavit snad pouze vzájemný play off souboj sousedů v tabulce (první s druhým, třetí se čtvrtým,..) na dvě kola doma/venku. Tento souboj by rozhodoval o konečném pořadí, které zejména na začátku a konci tabulky určitě bude mít velký význam. Jedenáctý celek po základní části(20 zápasů) by automaticky sestupoval. V KPII by bylo pro nějakou nadstavbu určitě podstatně více prostoru. Tady bych třeba navrhoval finálovou skupinu tvořenou prvním a druhým celkem z obou skupin. Ti by sehráli šest kol každý s každým doma/venku. První dva by pak postoupili do KPI, případně by mohla být ještě nějaká baráž s 10 týmem KPI. (3+1 o dvě místa???). Celky, které se umístí na 3. až 10. místě by hrály pavoukovým (pohárovým) způsobem o umístění (to je celkem také šest kol). Takže by měli všichni k dispozici celkem 24 utkání za sezonu.

 

Variantu C bych si představoval následovně: První celky z jednotlivých skupin po základní části odehrají mezi sebou čtyři zápasy (každý s každým doma/venku) o vítězství v krajském přeboru. První by postupoval přímo do divize, další dva do baráže s 10. a 11. celkem divize o další dvě postupová místa. Družstva, umístěná po základní části na 2. až 9. místě hrají pavouka o umístění. Celky na 10. a 11. místě hrají každý s každým doma/venku o udržení (celkem 6 kol).

Samozřejmě lze různě kombinovat tabulkové a pavoukové varianty nadstavbových soutěží. V hokeji je závěrečné play off velmi populární, tak co to třeba nezkusit v kuželkách??

V každém případě si myslím, že menší počet účastníků lze kompenzovat tak, aby počet zápasů dosahoval alespoň těch 22 jako v ligových soutěžích.

Věřím, že na aktivu bude o čem diskutovat.