Postupové a sestupové prognózy

06.03.2016 12:05

Čtyři kola před koncem soutěží se poprvé zamyslím nad možnými postupujícími a sestupujícími v našich soutěžích.

Jako vždy, musíme i letos začít od ligových soutěží. Pokud proběhne vše podle předpokladu a bude skutečně založena Interliga společně se Slovenským kolkárským svazem, a vedení ČKA jinou možnost nepřipouští, bude vše probíhat podle následujícího scénáře:

Ze třetích lig sestupují z každé skupiny dva poslední celky. Při pohledu na tabulky po 18. kole to vypadá tak, že do SM divize sestoupí pouze jedno, maximálně dva družstva ze 3. KLM C. Černého Petra drží momentálně v ruce družstvo Sedlnic, ale zachráněné nejsou ani Přemyslovice, Litovel a Šumperk. Ve 3. KLM D si družstva z našeho regionu zatím vedou tak, že se nedá předpokládat jejich sestup do divize (i když se bude Přerovu na konci soutěže odečítat 8 bodů).

Podle ligového rozpisu se letos nebude konat baráž o 3. ligu mezi druhými celky JM a SM divize. Z každé divize postupují letos první dvě družstva (respektive další zájemci v pořadí) do ligy přímo. V našem případě předpokládám, že by se podle současné podoby tabulky jednalo o béčka Přerova a Opavy. K vítězství v divizi má sice výrazně našlápnuto družstvo TJ Odry, ale domnívám se, že z jejich strany zájem o ligovou soutěž nebude. Ostatní celky již mají bodový odstup a naděje spíše teoretické.

Sestupovat z divize bude letos možná pouze poslední celek v tabulce (maximálně dva poslední). Zatím je poslední v tabulce Lipník s odstupem dvou bodů na Břidličnou a čtyř na Krnov. V příštím kole zajíždí Krnov do Lipníka a bude to velmi důležitý souboj. Drama může pokračovat až do posledního kola, kdy bude Břidličná hostit doma Lipník v přímém souboji o záchranu. Ale to je ještě daleko.

Ať už z divize sestoupí jeden nebo dva celky, divizi doplní pouze vítězové krajských přeborů družstev. V Olomouckém kraji se zřejmě rozhodne mezi céčkem HKK Olomouc a béčkem Břidličné. Velmi zajímavý tak bude jejich vzájemný souboj v předposledním kole v Olomouci.

Tabulku Moravskoslezského kraje vede družstvo SKK Ostrava B. Bílovec, Sedlnice B a VOKD A jsou však pouze o dva body v závěsu a poslední čtyři kola slibují ještě spoustu vzájemných soubojů, které mohou mnohé změnit.

Jak to bude se sestupem z krajských přeborů, o tom rozhodnou jednak konkrétní výsledky divize (sestupující do jednotlivých krajů) a také zájem o postup do kraje z nižších soutěží. Zatím nemám informace o tom, kdo by chtěl z okresů postupovat a nechci příliš spekulovat. Je faktem, že nejvíce to v krajích mají nahnuté Jeseník B, Šternberk a Frenštát p/Rad.

Jakmile budu mít více informací z okresů, budu upřesňovat možnosti sestupu z kraje.

 

Radek Malíšek